Activiteit

Pompoenen maken voor halloween

Vooraf

Zorg dat je voor ieder kind een pompoen, stift, lepel en een mesje klaar hebt liggen. Leg daarnaast een grote bak klaar voor afval. De kinderen kunnen zelf kiezen welk formaat pompoen ze willen, een kleine of grote.

Speluitleg

Leg de activiteit uit terwijl jezelf ook een pompoen hebt als voorbeeld. Als eerste moeten ze aan de bovenkant de kap eraf snijden. Laat de kinderen dit eerst zelf proberen, wanneer het niet lukt of ze vinden het eng dan kun je ze helpen (respect voor autonomie). Wanneer het kapje eraf is, kunnen ze een lepel of hun handen gebruiken om de binnenkant van de pompoen leeg te maken. Stimuleer de kinderen hierbij om hun handen te gebruiken (motorische ontwikkeling). Wanneer de binnenkant helemaal leeg is, pakken zij een stift om aan de buitenkant vormen of een gezicht te maken die zij kunnen uitsnijden (creatieve ontwikkeling). Wanneer de vormen getekend zijn kunnen de kinderen deze uitsnijden. Leg hierbij wel uit dat ze voorzichtig moeten zijn met het mesje (praten en uitleggen). Als alle vormen zijn uitgesneden kan er een lichtje in gedaan worden.

Spelbegeleiding

De kinderen bepalen zelf welke vormen/gezicht zij op de pompoen willen hebben (respect voor de autonomie, creatieve ontwikkeling). Laat de kinderen eerst zelf proberen om te snijden, help waar nodig is. Omdat de kinderen met mesjes aan de slag gaan, is het belangrijk om erbij aan tafel te blijven en de groep niet te groot te maken. Complimenteer de kinderen bij het maken van de Halloween pompoen (sensitieve responsiviteit). Vertel de kinderen hoeveel tijd zij nog hebben en wanneer zij klaar zijn er een papiertje met hun naam bij gelegd moet worden (structureren en grenzen stellen). Vraag bij de kinderen na hoe zij het vonden om met hun handen de binnenkant van de pompoen uit te hollen, en hoe ze de activiteit vonden. (sensitieve responsiviteit)

Aanwijzingen voor het gebruik van de ruimte

De kinderen aan een tafel plaatsen met een tafelkleed en alle materialen op de tafel klaarleggen. Zorg ervoor dat de kinderen voldoende ruimte hebben om te kunnen snijden.

Aanwijzingen voor materiaalgebruik

Wat heb je nodig:

  • pompoenen
  • mesjes
  • stiften
  • bakjes
  • lepels

Omgang met risico's

Aan het uithollen en tekenen van de vormen zit vrijwel geen risico's. Het gebruik van mesjes is brengt wel risico's met zich mee. Daarom is het belangrijk dat deze activiteit niet met te jonge kinderen wordt gedaan en niet met een te grote groep. Vertel erbij dat de kinderen voorzichtig en langzaam moeten snijden en hulp moeten vragen wanneer het niet lukt. (grenzen en structuur bieden)

Ontwikkeling

Door het gebruik van de handen stimuleer je de zintuigen (voelen) en de grove motoriek. Door het uitsnijden met het mesje wordt ook de fijne motoriek geoefend (motorische ontwikkeling). Tevens wordt de fantasie en creativiteit geprikkeld omdat zij moeten nadenken welke vormen zij willen tekenen (creatieve ontwikkeling).

Reageer

Je moet ingelogd zijn om reacties te kunnen plaatsen.

Gebruikerswaardering:

Ontwikkelingsgebied: Motorische ontwikkeling

Spelgebied: Natuur

Locatie: Binnen

Groepsgrootte: 1 - 4 kinderen

Leeftijd: 7 - 12 jaar

Door: Irmaatje01