Activiteit

Poep onderzoek

Vooraf

Poep onderzoek is een leuk en uitdagende activiteit voor de kinderen midden in de natuur. Wees alleen niet vies voor dieren poep, doe gezellig mee met de kinderen.

Speluitleg

Ga van te voren met de kinderen in een groep zitten en schrijf allerlei soorten dieren op die er rondlopen; in het bos, in het park of op de kinderboerderij. Zoek afbeeldingen van diverse soorten poep en dieren. Ga vervolgens met z'n allen buiten op zoek naar de verschillende soorten poep. Wanneer je poep hebt gevonden probeer je samen met de kinderen te achterhalen van welk dier de poep afkomstig is. De kinderen leggen een plaatje van het betreffende dier bij het plaatje van de poep die ze gevonden hebben. Ze kunnen de poep bestuderen met een pincet om te kijken of ze iets van eten kunnen vinden, en ze kunnen er aan ruiken.  

Spelbegeleiding

Laat de kinderen zelf het initiatief nemen bij het zoeken naar poep en het onderzoeken ervan (respect voor autonomie). Stimuleer ze om zelf te achterhalen welk dier bij de gevonden poep hoort (ontwikkelingsstimulering). Stimuleer de kinderen hierbij om samen te werken en elkaar te helpen (begeleiden van interacties tussen kinderen). Geef de kinderen complimenten als zij een goede combinatie hebben gemaakt en help de kinderen op weg wanneer ze er zelf niet uit komen (sensitieve responsiviteit).  

Het is belangrijk dat je zelf als pedagogisch medewerker laat zien dat het erg leuk kan zijn en dat het niet vies is. Als je laat merken dat het vies is, zullen de kinderen dit van jou overnemen en het niet meer leuk vinden (terwijl het erg spannend is om poep te onderzoeken). Vertel de kinderen over het belang van de hygiëne. Geef duidelijk aan dat de kinderen bijv. niet met hun handen aan de poep mogen zitten vanwege bacteriën die er op zitten (praten en uitleggen, structureren en grenzen stellen).

Afsluiting

Als je terug bent op de groep, praat met de kinderen over het onderzoek. Doe een rondvraag over wat voor poep jullie hebben gevonden, en wat jullie ermee gedaan hebben. Van welke dieren waren het, en hoe vonden kinderen het onderzoek? (praten en uitleggen).

Aanwijzingen voor het gebruik van de ruimte

Ga lekker naar buiten en zoek het in het bos, op de kinderboerderij of gewoon in het park. Het uitstapje alleen al is super leuk en gezellig voor de kinderen en het onderzoek maak het spannend.

Aanwijzingen voor materiaalgebruik

  • Plastic/latex handschoenen
  • Desinfectie zeep zonder water en zeep voor de hygiëne
  • Pincet (of gewoon satéprikkers)
  • Een plankje (om de poep te kunnen onderzoeken)

Omgang met risico's

Kinderen zijn geneigd om dingen aan te raken. Het is daarom handig om voor de zekerheid plastic/latex handschoenen mee te nemen en voor de extra hygiëne desinfectie zeep die tegebruiken is zonder water en zeep.

Ontwikkeling

De kinderen werken aan hun cognitieve ontwikkeling door het onderzoeken van de poep. Ze leren welke poep bij welk dier hoort. De zintuigelijke ontwikkeling wordt ook gestimuleerd ze ruiken ook de verschillende geuren van de poep. Ook werken de kinderen aan hun sociale- en emotionele ontwikkeling, ze werken samen in een groep en moeten overleggen als team.

Variatiemogelijkheden

Poepspeurtocht: Leg een leuke route aan met dieren plaatjes. De kinderen krijgen verschillende soorten poep- en voedsel afbeeldingen mee en moeten de juiste poep en voedsel plaatjes bij de juiste dieren leggen.

Achtergrondinformatie

Bij de kinderboerderij kun je een formulier krijgen met informatie over poep (wat je met poep kunt doen en waarvoor het goed is voor de natuur).

Reageer

Je moet ingelogd zijn om reacties te kunnen plaatsen.

Gebruikerswaardering:

Ontwikkelingsgebied: Cognitieve ontwikkeling

Spelgebied: Natuur

Locatie: Buiten

Groepsgrootte: 5 - 14 kinderen

Leeftijd: 7 - 12 jaar

Door: BSOproject