Activiteit

Ballonnentennis

Vooraf

Blaas een stuk of tien ballonnen op, maar niet helemaal vol, ongeveer tot de helft. Zorg voor 6 of meer plastic tennis rackets, te koop bij elke speelgoed winkel.

Het is het beste om dit spel te spelen in een vrij grote binnen ruimte of grote hal. Het kan eventueel ook buiten, maar kies dan wel een dag zonder een zuchtje wind!

Speluitleg

Nodig de kinderen uit om een fijn spel te spelen en maak ze enthousiast! Leg aan de kinderen uit wat de bedoeling van het spel is en laat het materiaal zien aan de kinderen (praten en uitleggen). De bedoeling is de ballonnen over te spelen, met het racket, naar het kind dat tegen over je staat. De afstand tussen de kinderen mag niet al te groot zijn, want een ballon is lastiger over te spelen dan een bal! 

De kinderen nemen in de ruimte tegen over elkaar plaats. Laat de kinderen even experimenteren om te voelen wat de ballon doet als je er tegen aan slaat met een tennis racket (ontwikkelingsstimulering, respect voor autonomie). Zo kun je ook goed de afstand bepalen van de afstand waarop de kinderen van elkaar dienen te staan.

Spelbegeleiding

Moedig de kinderen enthousiast aan tijdens het spel, nadat je het zelf voor hebt gedaan. Begeleidt ze in hun spel en geef aanwijzingen als de kinderen die nodig hebben (sensitieve responsiviteit, begeleiden van interacties tussen kinderen).

Dit spel heeft niet veel regels nodig, het slaan tegen de ballon is op zich zelf al leuk! Als het kind dat tegen over je staat de ballon ook nog terug kan slaan is het dubbel leuk! Het is leuk om de gelukte slagen hard op te tellen. Wissel de kinderen af en toe, zodat alle kinderen die meedoen uiteindelijk tegen maar vooral met elkaar hebben gespeeld! (begeleiden van interacties tussen kinderen).

Observeer zorgvuldig, heeft iedereen het leuk? Hoe lang vermaken de kinderen zich met dit spel! Geef complimenten en moedig enthousiast ieder kind persoonlijk aan (sensitieve responsiviteit)

Zorg voor materiaal op voorraad, lees voldoende opgeblazen ballonnen.

Afsluiting

Als de kinderen klaar zijn met dit spel, roep ze bij elkaar en vraag ze hun rackets aan jou te geven. Twee kinderen kunnen de ballonnen verzamelen. Ga samen met de kinderen in een kring op de grond zitten en bespreek de activiteit. Wat was leuk? Wat was moeilijk? Wat kan anders of wat kan er moeilijker of makkelijker? Zorg dat elk kind even aan de beurt komt (sensitieve responsiviteit, respect voor autonomie, praten en uitleggen).

Aanwijzingen voor het gebruik van de ruimte

Dit spel kan gespeeld worden in een ruime hal zonder obstakels. Of buiten in een tuin of op een speelplaats. Als het maar niet waait!.

Aanwijzingen voor materiaalgebruik

We gebruiken voor dit spel:

  • gekleurde ballonnen in ronde (normale) vorm.
  • rackets

De rackets kunnen van plastic zijn maar badminton rackets kunnen ook goed gebruikt worden. Als de rackets maar niet te zwaar en te groot zijn voor de kinderen. Zorg voor genoeg ballonnen, want een ballon gaat makkelijk kapot.

Omgang met risico's

Dit spel kent weinig risico's. Let op voldoende afstand tussen de kinderen, zodat ze elkaar niet bezeren met de rackets. Jonge kinderen kunnen schrikken van het knallen van een ballon. Vertel van te voren dat dit kan gebeuren, zodat ze niet zo schrikken van het lawaai.

Ontwikkeling

De motorische ontwikkeling staat centraal, aangezien de kinderen de tennisbeweging oefenen en oefenen met de juiste manier en snelheid van het slaan van een ballon. Maar ook de sociale ontwikkeling komt ruimschoots aan bod, aangezien de kinderen samen de ballon overslaan en er regelmatig van partner wordt geruild. Ook de emotionele ontwikkeling is bij deze activiteit van toepassing aangezien de ballon soms op de grond zal vallen, waardoor ze weer overnieuw zullen moeten beginnnen met tellen. Sommige kinderen vinden het lastig om te verliezen en zullen dan moeten omgaan met deze gevoelens.

Variatiemogelijkheden

De kinderen kunnen ook individueel dit spel spelen. Alleen is het ook leuk om de ballon op te spelen met het racket en de ballon weer op te vangen.

Achtergrondinformatie

nvt...

Reageer

Je moet ingelogd zijn om reacties te kunnen plaatsen.

Gebruikerswaardering:

Ontwikkelingsgebied: Motorische ontwikkeling

Spelgebied: Sport en spel

Locatie: Binnen

Groepsgrootte: 1 - 16 kinderen

Leeftijd: 4 - 12 jaar

Door: Greetjegroenhof