Activiteit

Wensvogels maken

Vooraf

Hoe leuk is het als de kinderen een vogeltje kunnen knutselen van papier, en die vogeltjes ook nog hun eigen wens in het snaveltje hebben hangen? Met dit wensvogeltje kan het!

Het is handig als je zelf vooraf een vogeltje maakt, zodat deze kan dienen als voorbeeld.

Deze activiteit duurt ongeveer 30 - 40 minuten.

Speluitleg

Leg aan de kinderen uit wat de bedoeling is laat je eigen voorbeeld zien, we gaan vandaag wensvogeltjes maken (praten en uitleggen). We gaan beginnen met een gekleurd karton waarop een cirkel getekend kan worden. De cirkel mogen door de kinderen zelf worden uitgeknipt. Vervolgens moet de cirkel aan 1 kant ingeknipt worden, precies tot het midden van de cirkel. Het stuk karton kun je nu zo in elkaar draaien tot er een kegel ontstaat. Plak de kegel vast. Dit is het begin van de wensvogel.

De kinderen mogen hierna zelf de ogen maken van wit papier en deze op de vogel plakken. Onder de ogen komt het snaveltje. Deze is zeer eenvoudig te maken door een driehoekje te knippen uit oranje papier. Om het snaveltje een 3D effect te geven kan het eenmalig door het midden gevouwen worden. Hierna kan het snaveltje opgeplakt worden.

De pootjes worden ook gemaakt met oranje papier. Voor sommige kinderen kan dit lastig zijn. Help met het tekenen van de pootjes waar nodig (sensitieve responsiviteit). Je kunt deze aan de onderkant / binnenkant van het kegeltje plakken. Het is wel de bedoeling om ze daarna weer naar de buitenkant te vouwen.

Voor de vleugels, staart en het kuifje zijn verschillende kleuren papier nodig. De kinderen knippen hier rechthoeken van. Hierin worden stroken geknipt tot net boven het midden. De stroken zijn circa 0,5 cm breed. Met behulp van een schaar worden de stroken gekruld, op dezelfde manier als je dat met cadeau lint doet. Schat zelf in welke kinderen zelfstandig genoeg zijn om dit zelf te doen, andere kinderen kun je hierbij helpen (respect voor autonomie, sensitieve responsiviteit).

Als laatst mogen de kinderen hun wens opschrijven. Wat zouden ze het liefste willen? Wat wensen ze voor zichzelf? Of misschien wel voor iemand anders? De kinderen mogen hun wens op een mooi stukje papier schrijven. Deze wordt in het snaveltje geplakt.

Spelbegeleiding

Leg aan de kinderen uit wat de bedoeling is laat je eigen voorbeeld zien (praten en uitleggen). Laat de kinderen daarna zoveel mogelijk zelfstandig aan het werk gaan. Laat de kinderen wel vrij in de keuzes die ze maken (respect voor autonomie). Het vogeltje wordt gemaakt vanuit de eigen fantasie van het kind (ontwikkelingsstimulering).

Tijdens deze activitiet is het gezellig voor de kinderen als de PM'ers aan tafel zitten. Hierdoor kan je zelf overzicht houden over wat er gebeurd. Ook kan je meteen helpen als de kinderen er naar vragen (senstitieve responsiviteit). Ook kun je de kinderen stimuleren om elkaar te helpen (begeleiden van interacties tussen kinderen). 

Afsluiting

Als er een kind klaar is, dan mogen ze zelf een plekje uit kiezen om hun vogeltje op de hangen. Zo zien ze zelf het resultaat en de andere kinderen ook. Als de ouders komen kunnnen ze de vogeltjes en wensen samen bekijken.

Tip:

Je kunt de vogeltjes in een wensboom hangen! Een wensboom kun heel makkelijk zelf maken. Hoe je dit kunt doen staat beschreven in de variatiemogelijkheden.

Bespreek de activiteit gelijk na met het kind/kinderen: vonden de kinderen het leuk? Wat vonden ze leuk aan het maken van het vogeltje? Zijn ze tevreden met het resultaat? Houd de nabespreking kort (structureren en grenzen stellen), maar zorg wel dat de kinderen kwijt kunnen wat ze kwijt willen (sensitieve responsiviteit).

Sluit af met complimenten en ruim samen de spullen op. Vergeet natuurlijk niet om de namen in de wensvogels te schrijven. Dit voorkomt verwarring in de toekomst.

Aanwijzingen voor het gebruik van de ruimte

Deze activiteit is bedoeld om binnen uit te voeren. Het leukste is het om met z'n allen aan een grote tafel te zitten.

Aanwijzingen voor materiaalgebruik

De benodigdheden voor deze wensvogels zijn als volgt:

  • Gekleurd karton en A4 papier (restpapier is ook prima te gebruiken)
  • Lijm
  • Scharen
  • Pennen en zwarte stift
  • Mooi stukje papier om de wens op te schrijven

Omgang met risico's

Het krullen van het papier kan risico's met zich meebrengen. Schat goed in of de kinderen dit zelf kunnen.

Ontwikkeling

Door het maken van het vogeltje wordt de fijne motoriek gestimuleerd, door het knippen en tekenen van de kleine details (motorische ontwikkeling). De kinderen zijn daarnaast de gehele activiteit creatief en fantasierijk bezig. De vogeltjes worden gemaakt vanuit de eigen fantasie van de kinderen (creatieve ontwikkeling). Daarnaast moeten de kinderen nadenken over hun wens, wat ze het liefste zouden willen. Wat wensen ze voor zichzelf? Of misschien wel voor iemand anders? (emotionele ontwikkeling, sociale ontwikkeling).

Variatiemogelijkheden

De wensvogel kan natuurlijk met nog veel meer stickertjes, papier of tekeningen worden versierd.

De wensboom

In de groep kan er een wensboom worden gemaakt. Deze kun je heel makkelijk zelf maken. Je hebt een grote lange koker nodig, dit wordt de stam. Deze kun je bruin verven met de kinderen en hij kan vervolgens vast worden gezet in een emmer met zand. De takken van de boom kun je maken door middel van keukenrollen. ook deze worden bruin geverfd door de kinderen. Je maakt een tak door een touwtje door de keukenrollen te rijgen en deze vervolgens aan de ene kant vast te maken aan het plafon en aan de andere kant aan de stam. In deze boom kunnen uiteindelijk de wensvogels worden gehangen.

Er bestaat ook een liedje: Droomboom. Dit is misschien leuk om de kinderen aan te leren.

Achtergrondinformatie

X

Reageer

Je moet ingelogd zijn om reacties te kunnen plaatsen.

Gebruikerswaardering:

Ontwikkelingsgebied: Creatieve ontwikkeling

Spelgebied: Kunst en knutselen

Locatie: Binnen

Groepsgrootte: 1 - 8 kinderen

Leeftijd: 4 - 7 jaar

Door: Kroonjuweel