Activiteit

Scorenloop

Vooraf

Je hebt nodig:

 • 4 pylonnen
 • Min 2 lintjes of hesjes

Speluitleg

Wat is nou lekkerder dan even je energie kwijt raken, als je heel de dag op school hebt gezeten? Rennen is een goede oplossing. Nu kunt u de kinderen gewoon laten rennen, maar met een spel is dat veel leuker. Met dit spel is het de bedoeling om van hoek naar hoek te lopen en hierdoor zoveel mogelijk punten te verdienen.

Zet een rechthoek uit van 20 bij 30 meter. Plaats op elke hoek een pylon en verdeel de spelers over de verschillende pylonnen. Geef de tikker een lint of hesje. De spelers verdienen punten door van hoek naar hoek te lopen:

 • via korte zijde = 1 punt
 • via lange zijde = 2 punten
 • diagonaal = 3 punten
 • De tikker verdient punten door overlopers te tikken; iedere getikte loper = 2 punten

Het spel wordt beëindigd zodra iemand 20 punten bij elkaar heeft gelopen of de tikker 20 punten heeft gescoord.  

Regels

 • Als de speler eenmaal begonnen is om naar een pylon te lopen, moet de speler ook doorlopen.
 • De speler mag niet teruglopen of uitwijken naar een andere pylon.
 • Als een speler wordt getikt moet de speler opnieuw beginnen met tellen.

Spelbegeleiding

Het is belangrijk dat een sportactiviteit snel en duidelijk wordt uitgelegd. Dit kunt u als groepsleiding doen door gebruik te maken van het ezelsbruggetje: 'plaatje-praatje-daadje' (strucutureren en grenzen stellen, respect voor autonomie).

Plaatje met een daadje = Vertel kort wat het doel is van de activiteit. Leg daarna de spelregels uit, terwijl je tergelijkertijd laat zien hoe er gespeeld moet worden. Dus je geeft een voorbeeld met 1 tikker en 2 lopers en tegelijkertijd leg je de spelregels uit. Dit alles klinkt ingewikkeld, maar het valt echt mee. Het is een handigheidje die u even onder de knie moet krijgen. Na twee keer oefen kunt het vast en zeker!

Verder heb ik nog een paar afsluitende tips voor u voor als het spel niet in een keer goed loopt: Bouw eventueel de activiteit op van makkelijk naar moeilijk. U kunt dan beginnen met de variatie die onder het kopje variatiemogelijkheden makkelijker vallen. Speel (als dat mogelijk is) zelf ook eens mee. U stimuleert de groep met uw enthousiasme, u kunt kinderen helpen die niet zo goed mee kunnen komen en u bent dan een voorbeeld voor de groep (sensitieve responsiviteit). Let wel op dat u niet het overzicht over het spel verliest en dat u in de gaten houdt wat er in het veld gebeurt.

Als de regels niet duidelijk zijn voor sommige kinderen, laat de kinderen elkaar de regels uitleggen (begeleiden van interactie tussen kinderen) en doe eventueel nog een keer voor hoe het moet. Onderbreek eventueel het spel om voor te doen hoe het wel moet en eventuele aanpassingen te bespreken. In sommige gevallen kunt u ook de kinderen laten meebeslissen in de keuze van spelregels (respect voor autonomie). Let er echter wel op dat de spelers die niet zo goed mee kunnen met de activiteit, door nieuwe aanpassingen van de spelers zelf niet uitvallen omdat het te moeilijk voor hun wordt. Complimenteer de kinderen veel en moedig ze positief aan (sensitieve responsiviteit). Zo krijgen kinderen succesbeleving, waardoor het spel positief zal verlopen

Afsluiting

Prijs de kinderen (nogmaals) op hun inzet. En laat ze daarna meehelpen het veld op te ruimen. Ook kan je een klein prijsje klaar hebben staan, bijvoorbeeld een troffe die gemaakt is van een oud rond bierglas bedekt met aluminiumfolie. Goedkoop en toch leuk om te krijgen.

Aanwijzingen voor het gebruik van de ruimte

Deze activiteit kan zowel binnen (sportzaal) als buiten worden gespeeld. Als u het buiten speelt kunt u het op een plein of op een grasveld spelen.

Aanwijzingen voor materiaalgebruik

 • 4 pylonnen
 • Min. 2 lintjes of hesjes

Heeft u geen pylonnen tot uw beschikking? Dan kunt u ook bijvoorbeeld omgekeerde emmers of flessen gevuld met water neerzetten.

Omgang met risico's

Neem ten allertijden een EHBO-setje mee. Een valpartij kunt u namelijk niet uitsluiten bij een spel waarbij kinderen rennen.

Laat te kinderen nooit een lint om hun nek heen hangen. Als een andere deelnemer (per ongeluk) blijft haken aan het lint, dan kan er verstikking optreden! Partijlinten moeten altijd gedragen worden over een van de schouders en onder de arm van de andere schouder door, dus dwars over de borst langs. Ook kan het lint als een rugzak aangetrokken worden.

Wanneer u flessen gevuld met water gebruikt, probeer dan flessen met dop te gebruiken. Doet u dat niet en de flessen vallen om, dan kan het glad worden op een grasveld.

Laat kinderen geschikte schoenen aantrekken. Veters moeten gestrikt worden en hakken zijn verboden!

Ontwikkeling

Sociale ontwikkeling: doordat de kinderen samen spelen en elkaar vaardigheden leren. Cognitieve ontwikkeling: doordat de kinderen moeten bedenken wanneer ze kunnen lopen zonder getikt te worden. Emotionele ontwikkeling: een kind zal wel eens getikt worden en is daardoor al zijn verdiende punten kwijt. Hij/zij moet dus om leren gaan met verlies. Maar vergeet niet dat winnen ook moeilijk kan zijn. Want te overdreven juichen kan verkeerd aankomen bij andere deelnemers. Dus bij dit spel zullen verschillende emotie's de revu passeren. Motorische ontwikkeling: door rennen leren de kinderen (ongemerkt) zich beter te bewegen.

Variatiemogelijkheden

Makkelijker: Zet een kleiner veld uit of beëindig het spel bij minder punten (bijvoorbeeld bij 10 punten).

Moeilijker:

 • Zet een groter veld uit
 • Speel met meer tikkers
 • Beëindig het spel bij een hoger puntaantal
 • Laat in groepjes spelen, die aan het einde van het spel de punten bij elkaar op moeten tellen

Wedstrijd: Het spel kan ook worden gespeeld door een bepaalde tijd af te spreken en dan de score op te nemen; wie heeft er als eerste 20 punten? Of: welke groep heeft er de meeste punten gelopen in 3 minuten?

Achtergrondinformatie

X

Reageer

Je moet ingelogd zijn om reacties te kunnen plaatsen.

Gebruikerswaardering:

Ontwikkelingsgebied: Motorische ontwikkeling

Spelgebied: Sport en spel

Locatie: Buiten

Groepsgrootte: 5 - 20 kinderen

Leeftijd: 6 - 12 jaar

Door: Daltons