Activiteit

Reuze bellenblaas

Vooraf

Zorg dat al je spullen klaar staan voordat je aan de activiteit begint.

Speluitleg

Bellen blazen is heel leuk. Maar het zou toch nog veel leuker zijn als je mega-bellen kan blazen! Samen met de kinderen ga je een  mega bellenblaas maken.

Zorg dat je alle spullen klaar hebt liggen. Deze vind je terug bij de benodigdheden. Buig de metalen klerenhanger rond en buig het haakje van de hanger dicht. Wind het touw stevig om het haakje en wikkel het om de rondgebogen klerenhanger. Wind daarna het isolatietape om het haakje om het touw vast te zetten. Je bellenblazer is nu klaar.

Om goed sop te maken voor goede bellen meng je afwasmiddel, glycerine en water met elkaar. Om mooie bellen te blazen moet je 15 delen water met één deel afwasmiddel en een kwart deel glycerine mengen. Glycerine kun je bij de drogist kopen, maar het is tamelijk duur. Dus als je heel veel bellen wilt blazen kun je ook maisstroop gebruiken, dat is goedkoper en doet het net zo goed!

vb: 100 ml afwasmiddel + 25 ml glycerine + 1500 ml water.

Ga samen met de kinderen naar buiten. Zet de emmer of bak met sop buiten neer. De kinderen mogen de bellenblazer dopen in de bak.  Ze moeten zorgen dat het hele touw bedekt is met sop. Nu kunnen ze de bellenblazer uit de bak halen en hem laten uitlekken. Leg de kinderen uit dat ze nu bellen kunnen maken door de bellenblaas te bewegen.

Hoe groot zijn jou bellen?

Spelbegeleiding

Zorg dat je zelf al een bellenblazer klaar hebt liggen. De kinderen hebben dan een voorbeeld en weten dan wat zij gaan maken. Laat de kinderen stap voor stap zien hoe je de bellenblazer maakt (praten en uitleggen). Laat de kinderen daarna zelf hun eigen bellenblazer maken. Laat de kinderen zoveel mogelijk zelfstandig aan de slag gaan (respect voor autonomie). Wanneer kinderen hulp nodig hebben ondersteun je waar nodig (sensitieve responsiviteit). Ook kun je de kinderen stimuleren om elkaar te helpen (begeleiden van interacties tussen kinderen).

Wanneer de kinderen hun bellenblazer klaar hebben kun je met de kinderen het sop maken. De ingredienten voor het sop zijn geen dagelijkse ingredienten, kinderen mogen dit niet binnen krijgen! Leg dus heel goed uit wat de bedoeling is en spreek duidelijke regels af (structureren en grenzen stellen). Laat de kinderen doormiddel van een maatbeker zelf het sop maken (respect voor autonomie). Begeleid en ondersteun de kinderen hierbij (sensitieve responsiviteit). Laat de kinderen samenwerken bij het maken van het sop (begeleiden van interacties tussen kinderen). Blijf er altijd bij want je werkt met niet dagelijkse materialen.

Wanneer je met de kinderen naar buiten gaat spreek je duidelijk regels af, zodat de kinderen weten wat ze kunnen verwachten (structureren en grenzen stellen). Laat de kinderen bellenblazen. Begeleid de kinderen met het blazen van de bellen, help waar nodig en doe gezellig mee (sensitieve responsiviteit).

Afsluiting

Wanneer de kinderen geoefend hebben met het bellenblazen, kun je een wedstrijd houden. Wie heeft de grootste bel geblazen?

Het sop kan bewaard worden. Zorg dan wel dat het in een dichte fles zit of zorg ervoor dat de kinderen er niet zomaar bij kunnen. Laat de kinderen helpen met opruimen van de rest van de spulen.

De bellenblazers kunnen mee naar huis. Misschien is het leuk om het recept voor goede bellenblaassop mee naar huis te geven!

Aanwijzingen voor het gebruik van de ruimte

De bellenblazers kunnen binnen in het lokaal gemaakt worden. Voor het bellenblazen moet u naar buiten!

Aanwijzingen voor materiaalgebruik

Dit heb je nodig:

  • Afwasmiddel
  • Water
  • Glycerne of maisstroop
  • Een emmer of een flinke bak
  • Klerenhangers van ijzerdraad
  • Klosje touw
  • Isolatieband
  • Maatbeker

Omgang met risico's

De ingredienten voor het sop zijn geen dagelijkse ingredienten. Kinderen mogen dit niet binnen krijgen. Lees voor gebruik de verpakking of het ook schadelijk kan zijn voor kleding. Speel hier op in door schorten te gebruiken en duidelijk regels met de kinderen te maken.

Ontwikkeling

Motorische ontwikkeling: De fijne motoriek wordt geprikkeld door het maken van de bellenblaas. De grove motoriek wordt gestimuleerd bij het bellenblazen zelf; de kinderen moeten grote bewegingen met de bellenblaas maken en bijvoorbeeld een stukje rennen.

Sociale ontwikkeling: De kinderen werken samen en helpen elkaar bij met uitvoeren van de activiteit.

Reageer

Je moet ingelogd zijn om reacties te kunnen plaatsen.

Reacties (2)

mark_man

6 years, 9 months geleden

Prachtig stuk! Wij hebben op onze basisschool allemaal potjes bellenblaas gekocht.

Door samenwerking meer resulaat!
Alle potjes zijn leeggegooid in 1 emmmer en zo werden alle bellen groter en groter en groter!
Een prachtige middag.

Misschien een tip; wij hebben die potjes via www.bellenblaas.nl gekocht, erg goedkoop en werkt prima!

mark_man

6 years, 9 months geleden

Ik zal er even een link van maken:
<a href="url">www.bellenblaas.nl</a>

Gebruikerswaardering:

Ontwikkelingsgebied: Motorische ontwikkeling

Spelgebied: Kunst en knutselen

Locatie: Buiten

Groepsgrootte: 1 - 20 kinderen

Leeftijd: 6 - 12 jaar

Door: Juffierianne