Activiteit

Gipsafdruk in zand

Vooraf

Nog een restje gips op je groep? Maak een leuke hand-afdruk met de kinderen! Bijvoorbeeld leuk als afscheidscadeautje.

Speluitleg

Vertel de kinderen dat ze vandaag zelf een gipsafdruk gaan maken. Weten de kinderen wat dat is? Laat eventueel een voorbeeld zien. Leg vervolgens uit wat precies de bedoeling is (praten en uitleggen):

Maak samen met de kinderen van gipspoeder en water een mengsel (voor verhouding, zie verpakking). Vul daarna een grote bak met een laagje vochtig zand (minimaal 5cm). Vervolgens mag een van de kinderen zijn of haar hand in het zand drukken, zodat er een mooie afdruk in het zand blijft staan. Twee handen naast elkaar kan ook. Zorg dat de kinderen een goed gespreide en diepe afdruk maken. Nu kan het volgende kind zijn handafdruk in het zand maken. Wanneer je meerdere kinderen in dezelfde bak hun handafdruk laat maken, zorg dan dat je later nog weet welke hand van wie is. Noteer dit bijvoorbeeld op een papiertje.

Vervolgens giet je het gipsmengsel over de afdruk en over het gehele zandgedeelte, zodat er een 'plaat' ontstaat, van min 2 cm dik. Laat het gips een etmaal drogen!

Wanneer het gips door is, draai de bak om zodat de gipsplaat eruit valt. Veeg het overtollige zand eraf. Nu mogen de kinderen hun eigen afdruk een mooi kleurtje geven met waterverf.

Spelbegeleiding

Bij deze activiteit zul je zelf veel begeleiding bieden. Probeer de kinderen zoveel mogelijk te betrekken bij alle stappen van het maken van de afdruk. Indien mogelijk kunnen de kinderen bijvoorbeeld zelf uit de zandbak wat zand halen. Ook kunnen de kinderen helpen met het maken van het mengsel en kun je het gips samen met de hen op de zandafdruk gieten. Tijdens de activiteit kun je de kinderen uitleg geven bij wat ze aan het doen zijn, hoe het precies werkt (praten en uitleggen, sensitieve respionsiviteit, structureren en grenzen stellen, ontwikkelingsstimulering).

Afsluiting

Zet de afdrukken ergens neer om te drogen en geef aan wanneer de kinderen het gips mogen verven (structureren en grenzen stellen). Wanneer de afdrukken droog zijn mogen de kinderen ze zelfstandig gaan verven. Ze mogen zelf bedenken hoe hun afdruk eruit komt te zien (respect voor autonomie).

Aanwijzingen voor het gebruik van de ruimte

N.v.t.

Aanwijzingen voor materiaalgebruik

Benodigdheden:

  • Gips
  • (zandbak)zand
  • Afwasteil of andere grote bak
  • Waterverf

Omgang met risico's

Met het gips moet voorzichtig worden omgegaan, dit geeft erg veel rommel als het omvalt

Ontwikkeling

Het is voor kinderen heerlijk om het zand te voelen. Laat ze hier ook gerust even mee spelen. Zeker met het maken van afdrukken valt er veel te ontdekken en te leren! De kinderen zullen waarschijnlijk zelf met ideeën komen voor het gebruik van andere dingen om afdrukken mee te maken (cognitieve ontwikkeling, creatieve ontwikkeling).

Variatiemogelijkheden

  • Afdruk van.... wat er ook bedacht wordt (bv. een voetafdruk)
  • Wel of niet verven
  • Steek een stokje in het nog natte gips, zo creëer je een gat waaraan je het plaatje kan ophangen

Achtergrondinformatie

Reageer

Je moet ingelogd zijn om reacties te kunnen plaatsen.

Gebruikerswaardering:

Ontwikkelingsgebied: Creatieve ontwikkeling

Spelgebied: Kunst en knutselen

Locatie: Binnen

Groepsgrootte: 1 - 20 kinderen

Leeftijd: 4 - 12 jaar

Door: Jojanneke