Activiteit

Decopatch hartjeshanger

Vooraf

Deze activiteit is leuk voor vader- of moederdag, valentijnsdag, een verjaardag, voor het versieren van de kerstboom of paastak maar ook voor zomaar. Want iedereen krijgt graag een cadeautje en daar is dit zeer geschikt voor!

Vooraf leg je alle benodigdheden klaar.

Speluitleg

Vertel de kinderen dat ze vandaag zelf mooie hangers gaan maken. Weten de kinderen wat dat is? Laat eventueel een voorbeeld zien. Leg vervolgens uit wat precies de bedoeling is (praten en uitleggen):

Ze mogen door allemaal een piepschuimen vorm te pakken. Vervolgens mogen ze de vormpjes dun bestrijken met lijm. Als de vorm helemaal is ingesmeerd mogen de kinderen snippers papier op het piepschuim plakken, tot de vorm helemaal bedekt is. Eén laag is voldoende. Ze mogen er hierna nog een dun laagje lijm overheen smeren, voor een glad en glanzend resultaat. Daarna laat je de vorm drogen (dit gaat vrij snel, ong. een uur).

Wanneer de lijm droog is gaan de kinderen van het beplakte vormpje een echte 'hanger' maken. Met een satéprikker moeten een paar linten van onder naar boven dubbel door de vorm worden gestoken, zodat er bovenaan een lus ontstaat. Dit kun je het beste zelf doen.

Hierna mogen de kinderen hun hanger mooi gaan versieren. Ze kunnen vilten bloemtjes, sterretjes en hartjes plakken op de vorm en op de lintjes. Ook kunnen ze kraaltjes rijgen aan de lintjes. Ze mogen zelf verzinnen hoe ze hun hanger willen versieren (respect voor autonomie).

Spelbegeleiding

Maak van tevoren een voorbeeld, zodat de kinderen zien wat het reslutaat is. Wanneer je veel jonge kinderen hebt kan het handig zijn om van tevoren alvast de vellen papier in bijvoorbeeld kleine vierkantjes te knippen (ong 2x2 cm).

Laat de kinderen lekker zelf plakken en versieren. ze mogen zelf bedenken hoe ze hun hanger eruit laten zien (respect voor autonomie). Geef aanwijzingen bij het plakken, het papier mag wel overlappen, maar één laag is voldoende om te dekken (structureren en grenzen stellen). Help de kinderen wanneer ze dat nodig hebben en stimuleer de kinderen om elkaar te helpen (sensitieve responsiviteit, begeleiden van interacties tussen kinderen). 

Prik zelf de linten door de vorm, dit is erg lastig voor de kinderen. Geef tijdens het knutselen veel complimenten en stel vragen over wat ze met de hanger willen doen, voor wie ze hem maken, enz. (senitieve responsiviteit).

Afsluiting

Als de hanger klaar is, kunnen ze opgehangen worden om de groep mooi te versieren. Ook kunnen de kinderen de hanger meenemen naar huis (eventueel met naamkaartje eraan)

Aanwijzingen voor het gebruik van de ruimte

Zet tafels met genoeg stoelen klaar, geef de kinderen genoeg individuele werkruimte

Aanwijzingen voor materiaalgebruik

  • Kant-en-klare piepschuim vormen (of een piepschuim plaat, waar je zelf een vorm uit snijd)
  • Decopatch-papier
  • Mod Podge (of andere vernis-lijm)
  • Lint
  • Vilten vormpjes
  • Satéprikkers
  • Kwasten
  • Eventueel kralen

Bescherm kleding van de kinderen d.m.v. schorten. Bescherm de tafels d.m.v. tafelkleden of onderleggers bij het plakken. Was de kwasten na gebruik goed af

Omgang met risico's

De lijm is op waterbasis en zou dus in principe geen schade aanrichting wanneer er geknoeid wordt. Gebruik van schorten en tafelkleden wordt wel geadviseerd.

Ontwikkeling

Motorische ontwikkeling: De kinderen werken aan hun fijne motoriek omdat ze leren het vormpje te bestrijken met lijm, de lijm te doseren en de vormpjes versieren met kleine en fijne materialen.

Creatieve ontwikkeling: De kinderen zetten een idee om in een product. Ze kiezen hun eigen kleuren en combinatie van kleuren. Ook mogen ze zelf bepalen hoe ze de hanger verder versieren met het aanwezige materiaal. Zo kan het ook zijn dat een kind aangeeft glitter te willen gebruiken, of strijkkralen.

Variatiemogelijkheden

De piepschuimvormen, zijn afhankelijk van het seizoen, in vele variaties te krijgen. Ook het papier is in vele kleuren en met verschillende prints verkrijgbaar

Achtergrondinformatie

Reageer

Je moet ingelogd zijn om reacties te kunnen plaatsen.

Gebruikerswaardering:

Ontwikkelingsgebied: Creatieve ontwikkeling

Spelgebied: Kunst en knutselen

Locatie: Binnen

Groepsgrootte: 1 - 10 kinderen

Leeftijd: 5 - 12 jaar

Door: Jojanneke