Activiteit

Kaasvingers

Vooraf 

Verwarm de oven op 225 graden. Bakplaat invetten en uit de voorverwarmde oven halen! Spreid de plakjes bladerdeeg uit en laat ze ontdooien. klop het ei los. Let op dat de bladerdaag plakjes niet op elkaar liggen (Anders plakken ze vast aan elkaar)

Vooraf koop je: (kaasvingers - 20 stuks)

 • 4 plakjes bladerdeeg.
 • 1 ei
 • 50 gram geraspte jong belegen/ oude kaas
 • 2 eetlepels maanzaad/sesamzaad.

Maak van te voren de tafels goed schoon en laat de kinderen hun handen héél goed wassen. Hygiene is erg belangrijk.

Speluitleg:

Als je in groepjes werkt kan je het de kinderen goed uitleggen en de kinderen goed begeleiden (daar waar nodig). De kinderen helpen elkaar om de kaasvingers met elkaar te maken. Met dit recept kunnen ze goed samenwerken.

Vertel de kinderen dat ze 2 plakjes bladerdeeg dun mogen bestrijken met wat ei. Ze mogen lekker kliederen met hun vingers! Maar het kan ook met een kwastje! Dan strooien ze de helft van de kaas over het deeg. Laat de kinderen wel even proeven of ze de kaas lekker vinden, maar niet te veel natuurlijk. De kinderen kunnen kiezen als je verschillende smaken koopt (jong-belegen-oud). Dan leggen ze de andere twee plakjes erop en rollen ze de deegstapeltjes iets uit (praten en uitleggen, stuctureren en grenzen stellen). De kinderen bestrijkende de rest van het los geklopte ei op het deeg dan strooi je de rest van de kaas en het maan- of sesamzaad erover.

Ze snijden vervolgens het deeg met een bot mes (voor de veilig heid) lange repen van ca. 1 cm breed. Het is handig om dat voor te doen zodat de kinderen beseffen van 1 cm is, zeker bij jonge kinderen. Daarna mogen ze het zelf proberen. Natuurlijk kan ze ook hun fantasie gebruiken om de vingers niet recht te maken maar in een andere vorm (ontwikkelingsstimulering, respect voor autonomie). Leg de repen op de ingevette bakplaat of op een ovenvast bord.

De leidster schuift de bakplaat in de oven. Bak de kaasstengels in ongeveer 5 minuten goedbruin en gaar. Laat ze dan af koelen en eet smakelijk!

Het voordeel van dit rescept is dat het snel klaar is en dat de kinderen niet lang moeten wachten op het resultaat. Het duurt ongeveer 10 minuten.

Spelbegeleiding

Laat de kinderen zelfstandig aan de slag gaan, maar houd op de achtergrond in de gaten of het goed gaat (respect voor autonomie). Help de kinderen als dat nodig is, geef aanwijzingen en advies of vraag of een ander kind wil helpen (sensitieve responsiviteit, begeleiden van interacties tussen kinderen). Geef aan als de kinderen het goed doen, geef complimenten (sensitieve responsiviteit).

Ruim samen met de kinderen de gebruikte spullen op en maak de tafel schoon. Kijk samen met de kinderen of de kaasvingers gaar zijn. Eet de kaasvingers gezamenlijk en ze mogen er ook een paar mee naar huis nemen om het thuis te laten zien. Evtueel kopieer je het recept voor de kinderen zodat ze het thuis ook kunnen maken!

Afsluiting

Ruim samen met de kinderen de gebruikte spullen op en maak de tafel schoon. Kijk samen met de kinderen of de kaasvingers gaar zijn. Eet de kaasvingers gezamenlijk en ze mogen er ook een paar mee naar huis nemen omhet thuis te laten zien. Bespreek de activiteit na met de kinderen. Vonden ze het leuk ? Houd de nabespreking kort (structureren en grenzen stellen), maar zorg wel dat de kinderen kwijt kunnen wat ze willen zeggen (sensitieve responsiviteit).

Aanwijzingen voor het gebruik van de ruimte

Je doet deze activiteit binnen, in de keuken of gewoon in de groep. Je kunt ook een restaurant/keukenhoek inrichten. Zet in dat geval een tafel in de restaurant/keukenhoek neer waaraan de kinderen kunnen werken. Zet hier ook alle benodigde materialen neer. Het is ook daarnaast leuk om er een tafel met stoelen neer te zetten die de kinderen in kunnen richten als ‘restauranttafel’.

Aanwijzingen voor materiaalgebruik

 • Oven
 • Oven-bakplaat
 • Bakje om ei in doen
 • Eetlepel voor zaad
 • Deegroller
 • Klein klontje boter(voor het in vette)
 • Botte mesjes

Voor 20 kaasvingers:

 • 4 plakjes bladerdeeg.
 • 1 ei
 • 50 gram geraspte jong, belegen of oude kaas
 • 2 eetlepels maanzaad/sesamzaad

Omgang met risico's

Vertel de kinderen dat zij het deeg niet rauw kunnen eten. De kinderen gebruiken een mes bij deze activiteit. Zorg ervoor dat het mes niet te scherp is. Kijk ook goed hoe handig de kinderen zijn. Houden zij het mes goed vast? Doe voor hoe de kinderen veilig kunnen snijden en laat de kinderen het daarna zelf proberen  Stuur bij als dat nodig is. De oven is heet. Laat de kinderen meekijken hoe de kaasvingers er in gaan en haal haal ze er zelf uit voor de veiligheid.

Ontwikkeling

De kinderen leren dat je met een paar ingrediënten iets heel lekkers kunt maken. Ze leren een recept te volgen en welke ingredienten je nodig hebt om kaasvingers te maken (cognitieve ontwikkeling). Daarnaast gebruiken ze hun fijne motoriek om de kaasvingers in te smeren met hun eigen vingers of een kwastje en de kleine zaadjes op de kaasvingers te doen (motorische ontwikkeling). Omdat de kinderen de kaasvingers samen maken en elkaar helpen zijn ze op een sociaal vlak met elkaar bezig (sociale ontwikkeling).

Variatiemogelijkheden

Natuurlijk kan je ook je fantasie gebruiken om de vingers niet recht te maken maar in een andere zelfbedachte vorm. Zo kunnen de kinderen bijvoorbeeld ook kaasletters maken en allemaal de eerste letter van hun naam maken. Hier heb je dan wel wat meer deeg voor nodig. 

Ook zou je als smaakvariatie plakjes ham tussen het bladerdeeg kunnen doen.

Reageer

Je moet ingelogd zijn om reacties te kunnen plaatsen.

Gebruikerswaardering:

Ontwikkelingsgebied: Motorische ontwikkeling

Spelgebied: Koken

Locatie: Binnen

Groepsgrootte: 1 - 15 kinderen

Leeftijd: 4 - 12 jaar

Door: Kroonjuweel