Activiteit

Apen in palmboom

Vooraf

Teken  met een merkstift een aap om een groot vel papier. Je kunt  ook  een kleiner formaat aap evt uitvergroten met het kopieerapparaat. Als je een voorbeeld heb kun je ze overtrekken door ze tegen het licht te houden op de ramen.

Op een grote (afgedekte) tafel verf en kwasten klaar zetten, en schorten aan.

Het ligt een beetje aan de doelgoep maar er kan bijvoorbeeld een groep werken aan de apen en een aan de palmboom. Je hebt voor de palmboom een hele grote kartonnen rol nodig (bijvoorbeeld van vloerbedekken) en grote vellen papier voor de palm bladeren. Ook heb je wat verf nodig om de palm boom de juiste kleur te geven (evt ook een emmer met zand om de rol in te zetten).

Speluitleg

Alle kinderen hebben een aap voor zich liggen. Elk kind mag een eigen aap verven zoals hij dat zelf wil (respect voor autonomie), zo heb je leuke fantasie apen. Als ze helemaal droog zijn dan even aflakken met vernis (geeft een mooie glans). Als ze dan helemaal droog zijn dan kunnen ze worden uitgeknipt.

De palmboom moet in elkaar gezet wordren. De grote/lange rol gaat in de emmer met zand. Zorg dat hij stevig staat. De bladeren van de palmboom (zelf ontworpen) worden d.m.v ijzerdraad aan het plafon opgehangen en aan de stam van de palmboom vast gemaakt met tape. Als hij vast en klaar staat dan kun je de boom verven in de juiste kleur.

Spelbegeleiding

Wij zijn uitgegaan van een kleutergroep en natuurlijk hebben ze meer begeleiding nodig dan oudere kinderen. Wij helpen ze door de apen alvast te tekenen en ze later als ze gedroogd zijn uit te knippen. De oudere kinderen kunnen dat zelf. We bieden hulp aan waar nodig. Deze activiteit, vooral de palmboom maken, is gebaseerd op samenwerken met elkaar (begeleiden van interacties tussen kinderen). De apen kunnen individueel gemaakt worden. Ze kinderen mogen zelf kiezen wat de leuk vinden (respect voor autonomie).

Afsluiting

We geven duidelijk aan als de activiteit stopt of, als er kinderen tussen door opgehaald worden, dat ze dan een andere keer de activiteit af kunnen maken (voor de palm boom is dat wel iets lastiger). Leg duidelijk uit dat de andere kinderen hem afmaken en bedank hem voor zijn creativiteit (praten en uitleggen, sensitieve responsiviteit).

Als de apen uitgeknipt zijn dan gaan we met de kinderen alle resultaten bekijken. We bespreken dan kort hoe ze het vonden en de kinderen kunnen dan hun bevindingen vertellen. We hebben als deco. de palmboom gemaakt om ze in op te hangen. De kinderen en de ouders kunnen dan de resultaat bekijken.

Aanwijzingen voor het gebruik van de ruimte

Veel ruimte, grote tafel en stoelen.

Aanwijzingen voor materiaalgebruik

 • grote witte vellen papier/en groene
 • een aap voorgetekend op een papier
 • merkstift
 • verf
 • kwasten
 • schorten
 • vernis
 • scharen
 • emmer met zand
 • grote kartonne rol
 • ijzerdraad en tape indien nodig
 • evt. een groot zijl. Voor als de palm boom word geverft

Omgang met risico's

Kinderen kunnen onder de verf komen. We doen ze schorten aan en blijven bij de opdracht.

Ontwikkeling

Creatieve ontwikkeling: De kinderen leren door met verf de aap in te verven een eigen fantasie aap te maken, met verschillende kleuren. Voor de oudere kinderen leren ze ook het overtrekken op de ramen en om een voorbeeld te verdubbelen door het over te trekken (cognitieve ontwikkeling, motorische ontwikkeling).De kinderen hebben hun fijne motoriek ook nodig om de aap in te kleuren en evt.uit te knippen. Voor de palmboom hebben de inzicht nodig (met behulp van de leidster). Waar komt de boom, waar komen de bladeren (cognitieve ontwikkeling). Ze leren doormiddel met elkaar te overleggen te samenwerken om het uitresultaat te bereiken (sociale ontwikkeling).

Variatiemogelijkheden

Oudere kinderen kunnen zelf een aap tekenen.Je kan natuurlijk ook een ander dier maken ipv een aap Je kan ook een ander type boom maken.

Reageer

Je moet ingelogd zijn om reacties te kunnen plaatsen.

Gebruikerswaardering:

Ontwikkelingsgebied: Creatieve ontwikkeling

Spelgebied: Kunst en knutselen

Locatie: Binnen

Groepsgrootte: 4 - 15 kinderen

Leeftijd: 4 - 12 jaar

Door: Florijn