Activiteit

Onderwatercanvas

Vooraf

- Gipsvormpjes gieten van vissen.

- Canvasschilderijen kopen.

- Schorten klaarleggen.

- Plakkaatverf en waterverf klaarzetten.

Speluitleg

We leggen de kinderenuit dat ze hun eigen onderwatercanvas mogen gaan maken. Van te voren hebben wij de vissen van gips al gemaakt voor de kinderen, deze mogen zij met waterverf gaan verven in de kleuren die de kinderen zelf leuk vinden (praten en uitleggen, respect voor autonomie). We gebruiken waterverf omdat je dan de gipsvormen beter blijft zien. Dan mogen ze het canvasschilderij met blauw gaan verven, dit word het water. Ook mogen ze met groen zeewier en plantjes verven.

Als de visjes en het canvas droog is gaan we de visjes op het canvas plakken. Het resultaat is een fantastische onderwaterwereld op canvas.

Spelbegeleiding

Wij zorgen dat alles voor de kinderen klaarstaat, dan zullen we de kinderen een voorbeeld laten zien van een onderwatercanvas en vertellen wat zij mogen gaan doen (praten en uitleggen). Wij hebben de kinderen opgedeeld in twee groepen, de ene groep gaat visjes verven en de andere groep gaat het canvas beschilderen. We laten de kinderen zoveel mogelijk zelfstandig aan de slag gaan (respect voor autonomie). We helpen de kinderen als dat nodig is, of vragen een ander kind te helpen, en stimuleren de samenwerking tussen de kinderen (sensitieve responsiviteit, begeleiden van interacties tussen kinderen). Ook complimenteer we de kinderen met hun werk (sensitieve responsiviteit).

Afsluiting

De kinderen wassen hun handen en ruimen hun schorten op. Dan bekijken we samen de resultaten, ook vragen we wat zij van de activiteit vonden (sensitieve responsiviteit, respect voor autonomie, praten en uitleggen).

Aanwijzingen voor het gebruik van de ruimte

Wij hebben 2 grote tafels gebruikt.

Aanwijzingen voor materiaalgebruik

  • Plakkaatverf.
  • Waterverf.
  • Kwasten.
  • Schorten.
  • Gips 
  • Gipsvormpjes vissen, (achterkant plat)
  • Canvasdoeken.

Omgang met risico's

De kinderen kunnen vies worden, om dit te voorkomen hebben zij schorten aan. Mocht het toch gebeuren dat er kleding vies wordt, is het uitwasbaar.

Ontwikkeling

Door het maken van het onderwatercanvas ontwikkelen de kinderen hun eigen creativiteit (creatieve ontwikkeling). Ze ontwikkelen hun motoriek door het netjes inverven van de visjes (motorische ontwikkeling). De kinderen maken gezamelijk 1 schilderij, waardoor ze zullen moeten samenwerken (sociale ontwikkeling).

Variatiemogelijkheden

Je zou ook andere gipsvormjes kunnen gebruiken voor op het canvas.

Wij hebben deze activiteit gedaan met kinden van 4 tot 6 jaar, als je deze activiteit met oudere kinderen doet kunnen zij zelf de gipsvormjes maken.

...

Reageer

Je moet ingelogd zijn om reacties te kunnen plaatsen.

Gebruikerswaardering:

Ontwikkelingsgebied: Creatieve ontwikkeling

Spelgebied: Kunst en knutselen

Locatie: Binnen

Groepsgrootte: 1 - 20 kinderen

Leeftijd: 4 - 12 jaar

Door: Jungle