Activiteit

Vaderdag maar dan anders.

Vooraf

Om ook eens iets samen met de vaders te doen werd de volgende activiteit verzonnen: Tapa’s voor pappa’s! De bedoeling was om samen lekkere hapjes te maken (emotionele ontwikkeling, sociale ontwikkeling).Kies van te voren uit kookboeken en/of via internet welke tapa's gemaakt zullen gaan worden. Zorg op basis van de door jou uitgekozen recepten dat je alle ingredienten en benodigdheden in huis hebt. Zoek op internet ook naar wat achtergrond informatie over het ontstaan van tapa's e.d.

Speluitleg

De vaders werden ontvangen met koffie en thee. Voor de kinderen was er limonade. We vertelden dat we een topkok ( een enthousiaste medewerker) hadden ingehuurd: De broer van Herman den Blijker! Hij had alles bij zich wat een topkok nodig heeft. Hij vertelde over het ontstaan van de tapa’s (praten en uitleggen) en hij gaf aan hoe moet omgaan met de te gebruiken materialen (structureren en grenzen stellen, motorische ontwikkeling). Onder begeleiding van de kok, en met een beetje hulp van ions hier en daar, gingen de papa's samen met hun kind lekker aan de slag met het maken van de tapa's.

Spelbegeleiding

We hadden de tafel gedekt met bordjes (plastic), mesjes en servetten. Wij hebben steeds de ingrediënten uitgedeeld die voor de hapjes nodig waren, verder hoefden wij niet veel te doen. De kok had het merendeel van de activiteit in handen. Hij was erg duidelijk met zijn aanwijzigen (praten en uitleggen). De hapjes werden op een bordje gelegd en mochten als alles klaar was direct opgegeten worden of mee naar huis worden genomen.

Afsluiting

De “topkok” werd bedankt voor zijn duidelijke uitleg en voor de lekkere hapjes die hij uitgekozen had (sociale ontwikkeling). Voor wie dat wilde lagen de recepten van de hapjes klaar. Sommige vaders en kinderen hadden alles al opgegeten, gelukkig hadden we voor die tijd al een foto gemaakt. Wij vonden het een geslaagde middag en hebben ook veel leuke reacties gekregen. De foto’s waren een herinnering aan deze leuke middag.

Aanwijzingen voor het gebruik van de ruimte

Buiten of binnen als je een ruim lokaal tot je beschikking hebt. Helaas konden wij met de Vaderdag activiteit niet naar buiten en was het erg krap op de groep. De kinderen zaten vaak bij vader op schoot. De samenwerking met papa had daardoor wel iets intiems (sociale ontwikkeling, emotionele ontwikkeling)

Aanwijzingen voor materiaalgebruik

Benodigde materialen:

 • uitnodigingen
 • koffie
 • thee
 • suiker/melk
 • bekertjes
 • limonade
 • iets lekkers
 • plastic bordjes
 • messen
 • servetten
 • ingrediënten voor de tapa's
 • recepten
 • fototoestel
 • pleisters

De kok gaf aanwijzingen hoe het materiaal moest worden gebruikt (praten en uitleggen, ontwikkelingsstimulering).

Omgang met risico's

Deze activiteit is niet geheel ongevaarlijk, de mesjes die gebruikt worden kunnen scherp zijn. Leg dus goed uit hoe je het mes het beste kunt gebruiken en let goed op als de kinderen bezig zijn (ontwikkelingsstimulering, structureren en grenzen stellen). Let ook goed op dat de kinderen goed begeleid worden door de vaders.

Ontwikkeling

De kinderen maken iets moois, speciaal voor hun vader, en leren samen te werken (emotionele samenwerking, sociale ontwikkeling). Ze leren omgaan met materiaal dat niet vaak gebruikt wordt en scherp kan zijn (mototrische ontwikkeling). Ze moeten zich concentreren op wat ze aan het doen zijn en ze leren andere dingen te proeven dan ze gewend zijn en leren nieuwe smaken kennen (cognitieve ontwikkeling).

Variatiemogelijkheden

Deze activiteit kan naar eigen inzicht worden uitgevoerd.

Achtergrondinformatie

Door het gebruik van de antwoordstrook weet je hoeveel personen er komen. We zijn wel streng geweest. Na de aangegeven datum kon men niet meer komen.

Reageer

Je moet ingelogd zijn om reacties te kunnen plaatsen.

Gebruikerswaardering:

Ontwikkelingsgebied: Creatieve ontwikkeling

Spelgebied: Koken

Locatie: Binnen

Groepsgrootte: 1 - 20 kinderen

Leeftijd: 4 - 12 jaar

Door: Bsotoermalijn