Activiteit

Ik heb trek in......

Vooraf

Zorg voor een ruimte buiten waar de kinderen genoeg ruimte hebben om te rennen zonder dat zij rekening hoeven te houden met obstakels en drukke wegen.

Speluitleg

Leg de kinderen uit wat de bedoeling van het spel is. 1 persoon is de tikker en de rest van de kinderen kunnen getikt worden. (praten en uitleggen) Alle kinderen hebben zichzelf vernoemd naar een stuk fruit of groente. (ontwikkelingsstimulering) De tikker roept: Ik heb trek in.............en vervolgens gaat hij/zij degene tikken. Als bijv de wortel getikt is wordt de wortel de nieuwe tikker.

Op deze manier veranderd steeds de tikker en wordt er telkens een nieuw soort groente/fruit de tikker. De kinderen moeten gaan onthouden wie wat voor groente/fruit is. (cognitieve ontwikkeling)

Spelbegeleiding

Zorg altijd voor begeleiding voor de kinderen. Dit om ook in de gaten te houden dat ze op het veld blijven, en niet halverwege weglopen. Tevens kan je zo in de gaten houden dat de tikker ook de tikker blijft. (structureren en grenzen stellen)

Maak het spel spannender door 2 tikkers in te zetten. Op deze manier wordt het moeilijker en zullen de kinderen elkaar moeten helpen wie welke groente/fruit was. (sociale ontwikkeling)

Afsluiting

Vraag uiteraard of de kinderen het spel leuk hebben gevonden. Degene die het minst getikt is kan je extra complimenteren. (sensitieve responsiteit)

Aanwijzingen voor het gebruik van de ruimte

Het spel kan alleen buiten gedaan worden. Zoek ook buiten wel voor een veilige ruimte waarbij kinderen geen risico's lopen mbt auto's.

Aanwijzingen voor materiaalgebruik

Nodig:

- veilige omgeving om te rennen

Omgang met risico's

Waarschuw de kinderen om goed uit te kijken bij het rennen. En blijf binnen het vak. (sociale ontwikkeling)

Ontwikkeling

De kinderen moet nadenken wie welke groente of fruit is. Hierbij wordt dus aan de conditie en motoriek (motorische ontwikkeling), maar ook het nadenken bevorderd. (congnitieve ontwikkeling) Daarnaast zullen de kinderen elkaar moeten helpen, wat de sociale ontwikkeling stimuleert.

Variatiemogelijkheden

Je kunt in plaats van “Ik heb trek in” groente/fruit hier ook snoepjes van maken.

Daarnaast kan je het veld waar getikt wordt verkleinen of vergroten.

Achtergrondinformatie

...

Reageer

Je moet ingelogd zijn om reacties te kunnen plaatsen.

Gebruikerswaardering:

Ontwikkelingsgebied: Motorische ontwikkeling

Spelgebied: Sport en spel

Locatie: Buiten

Groepsgrootte: 10 - 40 kinderen

Leeftijd: 6 - 9 jaar

Door: Kroonjuweel