Activiteit

Theedoekchaosbal

Vooraf

Voordat je 'het chaosbal' gaat spelen is het raadzaam om de kinderen eerst de bal op een rustige manier, in tweetallen over de theedoek naar elkaar toe te laten gooien. Zo kan het gooien en vangen geoefend worden.

Speluitleg

Het is handig dat twee begeleidsters laten zien hoe de ballen zo snel mogelijk over de theedoeken gegooid moet worden. Hierbij moet verteld worden dat de kinderen in het eigen veld moeten blijven en dat je de bal die je net hebt gegooid niet zelf op mag halen (praten en uitleggen, ontwikkelingsstimulering). Tevens geldt de regel dat als je twee ballen pakt je er één aan een medespeler moet geven, geef tevens aan dat het spel na 7 minuten wordt afgefloten (structureren en grenzen stellen).

Spelbegeleiding

Het spel kan het beste begeleid worden door twee begeleidsters. Zij houden toezicht of de spelregels worden nageleefd, helpen waar nodig, stimuleren samenspel en halen de ballen die te ver buiten het veld terecht komen (structureren en grenzen stellen, begeleiden van interacties tussen kinderen, ontwikkelingsstimulering).

Afsluiting

Na het fluitsignaal vraag je de kinderen of ze het spel leuk vonden. Wat vonden zij moeilijk en wat vonden zij erg goed gaan. Vraag individueel hoeveel ballen ieder heeft gevangen. Geef zelf aan wat jou is opgevallen en complimenteer de kinderen over hun spelgedrag en deelname (sensitieve responsiviteit).

Aanwijzingen voor het gebruik van de ruimte

Bij het spelen van het spel dien je er rekening mee te houden dat je een beschut/ afgesloten plekje terrein hebt. Dit omdat het niet handig is als niet-deelnemende kinderen door het veld rennen. Bovendien moet je dit spelen niet buiten spelen als het hard waait. De wind blaast de theedoeken omhoog en de plastic ballen worden makkelijk uit koers geblazen.

Aanwijzingen voor materiaalgebruik

  • Veld: 4 bij 3 meter
  • Waslijn : 2 meter
  • 3 theedoeken
  • 6 knijpers
  • 3-5 plastic ballen  (bij binnenspel: 3-5 ballonnen)

Omgang met risico's

Zorg er voor dat de kinderen elkaar niet omver lopen.

Let er op dat alle kinderen evenveel kansen krijgen om te gooien en vangen.

Ontwikkeling

Stimuleren van oog-handcoördinatie, oefenen in gooien en vangen (motorische ontwikkeling). Stimuleren van samenspel (sociale ontwikkeling).

Variatiemogelijkheden

  • Met kleinere ballen spelen
  • Veld groter maken

Achtergrondinformatie

...

Reageer

Je moet ingelogd zijn om reacties te kunnen plaatsen.

Gebruikerswaardering:

Ontwikkelingsgebied: Motorische ontwikkeling

Spelgebied: Sport en spel

Locatie: Buiten

Groepsgrootte: 4 - 8 kinderen

Leeftijd: 4 - 7 jaar

Door: Kroonjuweel