Activiteit

Origami

Vooraf

Leg de (gekleurde) vouwblaadjes en stiften klaar. Het is handig als je zelf vast een voorbeeld vouwt van de hond, de kat en de zwaan; dan ziet het kind wat de bedoeling is. Bovendien oefen je zo zelf al een keer hoe de dieren gevouwen moeten worden. Dat is handig als je het uit moet leggen!

Klik hier voor de foto uitleg voor het vouwen van de kat

klik hier voor de foto uitleg voor het vouwen van de hond

klik hier voor de foto uitleg voor het vouwen van de zwaan

Speluitleg

Vertel dat het kind van een vouwblaadje een of meer dieren gaat vouwen. Leg uit dat deze vouwkunst ‘Origami’ heet en oorspronkelijk uit Japan komt. ‘Ori’ betekent vouwen, en ‘kami’ betekent papier. In Japan vouwen ze van papier allerlei vormen, zoals bloemen en dieren. De kraanvogel is het bekendste. Heeft het kind wel eens een kraanvogel van origami gezien? In Japan vouwen ze als iemand gaat trouwen 1000 kraanvogels van papier; dat brengt geluk denken de Japanners! (Praten en uitleggen).

Een kraanvogel vouwen is best wel moeilijk, daarom begint het kind met een hond en/of een kat. Als dat lukt kan het kind daarna de zwaan maken. Die is namelijk iets moeilijker (de instructie staat in de bijlage bij 'Vooraf'). Als het kind het leuk vindt, kan hij daarna nog meer moeilijkere vormen van origami proberen, zoals de kraanvogel. Je kunt voorbeelden van origami (bijvoorbeeld de kraanvogel) op internet vinden, of je kunt een boek over origami lenen uit de bibliotheek.

Vertel het kind dat je de spullen al hebt klaargelegd. Het kind mag een velletje papier uitkiezen. Daarna kan het kind zelf de vouwinstructies volgen (Respect voor autonomie). Vertel dat je zelf ook een dier mee vouwt.Zorg ervoor dat het kind je uitleg goed kan verstaan. Begrijpt hij wat de bedoeling is (Structureren en grenzen stellen)?

Spelbegeleiding

Laat het kind de instructie met de plaatjes zoveel mogelijk zelf volgen (zie de bijlage voor de instructie) (Respect voor autonomie). Help het kind als dat nodig is. Lukt het om een hond, een kat of een zwaan te vouwen? Complimenteer het kind tijdens het vouwen: ‘Goed zo, nu moet je het blaadje omdraaien’ (Sensitieve responsiviteit).

Afsluiting

Geef op tijd aan wanneer het tijd is om op te houden (Structureren en grenzen stellen). Vraag het kind de gebruikte materialen op te ruimen.Bespreek de activiteit na met het kind. Vond hij het leuk om dieren van papier te vouwen? Vond hij het moeilijk of juist gemakkelijk? Bekijk het resultaat. Is het kind tevreden met zijn origamikunstwerk? Ga in op zijn mening (Sensitieve responsiviteit, Respect voor autonomie, Praten en uitleggen). Houd de nabespreking kort (Structureren en grenzen stellen), maar zorg wel dat het kind kwijt kan wat hij kwijt wil (Sensitieve responsiviteit).

Aanwijzingen voor het gebruik van de ruimte

Doe deze activiteit aan een tafel.

Aanwijzingen voor materiaalgebruik

Benodigd materiaal

  • (Vouw)blaadjes, in verschillende kleuren
  • Stiften om ogen en snorharen te tekenen
  • Eventueel verf om het papier in een bepaalde kleur te verven

Omgang met risico's

Origami is een nauwkeurig werkje, zeker als je moeilijkere vormen vouwt. Het kind kan gefrustreerd raken als het niet lukt. Blijf rustig, en doe duidelijk voor wat het kind moet doen. Samen lukt het vast om iets moois te maken van papier!

Ontwikkeling

Het kind vouwt van papier een hond, een kat of een zwaan. Hiermee oefent hij zijn fijne motoriek (Motorische ontwikkeling). Het kind moet goed naar de plaatjes van de instructie kijken en nadoen wat hij ziet (Cognitieve ontwikkeling). Als het lukt, maakt het kind mooie kunstwerken van papier (Creatieve ontwikkeling)!

Variatiemogelijkheden

Groepsgrootte

Je kunt deze activiteit ook in een kleine of grotere groep laten doen.

Materiaalgebruik

Het kind kan ook kralen of knopen opplakken als ogen. Van wol kan hij snorharen maken.Het kind kan de dieren die hij heeft gevouwen op een kaart plakken. Zo maakt hij een leuke ansichtkaart. Het kind kan ook een masker maken van het vouwwerk van de hond of de kat. Gebruik in dat geval groter (vierkant) papier of karton.Je kunt van wit papier een witte zwaan vouwen, en van zwart papier een zwarte zwaan.Door papier van verschillend formaat te gebruiken, kun je grote en kleinere dieren vouwen. Zo kan het kind bijvoorbeeld een zwanenfamilie vouwen, met zwanenouders en zwanenkinderen. Let er wel op dat het papier vierkant is als je grotere vellen papier gebruikt!De kinderen kunnen het papier eerst verven in de kleur die ze willen, en er daarna een dier van vouwen.

Spelvariatie

Je kunt ook origami vouwen met een groepje kinderen. De kinderen kunnen elkaar helpen. Ze kunnen verschillende (dieren)vormen vouwen. Samen kunnen ze zo een hele dierentuin vouwen! Je kunt de origami tentoonstellen.

Leeftijd

Je kunt deze activiteit ook met jongere kinderen doen. Hiervoor hoef je de activiteit niet aan te passen. Begin met de gemakkelijke vormen, zoals de hond of de kat. Probeer de zwaan daarna uit. Lukt dat ook goed, dan kun nog moeilijkere vormen uitproberen (Ontwikkelingsstimulering).

Achtergrondinformatie

Bron

De zwaan: http://www.schoolplaten.com/knutselen-zwaan-k14890.html (auteur van de zwaan: Mathieu W. van de website: www.knutselsite.be; er staan nog veel meer vormen op deze site!)

De kat: http://www.activityvillage.co.uk/Origami%20Cat.pdf

De hond: www.activityvillage.co.uk/Origami%20Dog.pdf

Reageer

Je moet ingelogd zijn om reacties te kunnen plaatsen.

Gebruikerswaardering:

Ontwikkelingsgebied: Motorische ontwikkeling

Spelgebied: Cultuur en maatschappij

Locatie: Binnen

Groepsgrootte: 1 - 10 kinderen

Leeftijd: 9 - 12 jaar

Door: SamenspelopdeBSO