Activiteit

Pizza maken

Vooraf

Zorg voor verschillende ingrediënten om een pizza mee te beleggen, waaronder in elk geval tomatensaus (zelf te maken door een aantal tomaten te pureren en hier naar smaak kruiden als oregano aan toe te voegen) en geraspte kaas. Andere goed bruikbare ingrediënten zijn bijvoorbeeld champignons, kerstomaten, (reepjes) ham, ananas, etc. Aluminiumfolie kan handig zijn voor in de oven. Maak vooraf het pizzadeeg klaar. Houd er rekening mee dat het deeg in elk geval zo’n 45 minuten moet rijzen.

Ingrediënten:

 • 500 gram bloem
 • 250 ml lauw water
 • 1 zakje gist (7 gr)
 • 2 theelepels zout
 • 4 eetlepels olijfolie

Meng de bloem, het zout, olie en gist in een kom en roer dit even door elkaar. Voeg dan 200ml water toe en kneed alles tot een soepel deeg. Voeg beetje bij beetje het resterende water toe totdat er een mooi deeg ontstaat wat niet te nat (kleverig) is. Dit kan eventueel met behulp van een keukenmachine met deeghaken. Dek de kom af met een doek. Zo’n 45 minuten laten rijzen tot het volume is verdubbeld. Maak balletjes pizzadeeg voor elk kind, bestrooi deze met bloem tegen het vastkleven en leg de balletjes op een schaal of snijplank.

Deze activiteit duurt 30 tot 45 minuten.

Speluitleg

Leg de activiteit uit aan de kinderen. Ze gaan pizza’s maken en mogen zelf weten waar ze hun pizza’s mee gaan beleggen en of ze er een kunstwerk (bijvoorbeeld een gezicht, met halve kerstomaatjes als ogen, etc.) van willen maken of niet (respect voor autonomie). Vraag de kinderen of ze al weten wat ze lekker vinden om op hun pizza te doen. Wie weet waar je mee moet beginnen om een pizza te kunnen maken? (praten en uitleggen) Vertel dat je het deeg alvast hebt gemaakt, maar dat de kinderen nog wel mogen helpen met het kneden van het deeg. Laat elk kind een beetje bloem voor zich op de tafel strooien en leg uit dat dit is om tegen te gaan dat het deeg aan de tafel vast kleeft (ontwikkelingsstimulering). Geef elk kind een balletje deeg en laat ze dit kneden. Hierna rolt ieder kind er weer een balletje van en mag iedereen zijn deeg uitrollen met een deegroller. Laat eventueel zelf zien hoe dit moet en hoe dik/dun de bodem ongeveer moet worden. Laat de kinderen vervolgens met een spatel of een vorm de pizza in de gewenste vorm uitsnijden. Nu mogen de pizza’s worden belegd. Begin altijd met de tomatensaus.Zorg ervoor dat de kinderen je uitleg goed verstaan en dat ze begrijpen wat de bedoeling is (structureren en grenzen stellen).

Spelbegeleiding

Laat de kinderen zelfstandig aan de slag gaan, maar houd op de achtergrond  in de gaten of het goed gaat. Help de kinderen als dat nodig is, geef aanwijzingen en advies of vraag of een ander kind wil helpen (begeleiden van interacties tussen kinderen). Geef de kinderen complimenten “Wat heb je er een mooie pizza van gemaakt!” “De pizza’s zien er allemaal heerlijk uit!”Zijn de pizza’s klaar? Dan mogen ze de oven in (gemiddeld 12 – 15 minuten in een voorverwarmde oven op 225 graden). Afsluiting:Ruim samen met de kinderen de gebruikte spullen op en maak de tafel schoon. Kijk samen met de kinderen of de pizza’s gaar zijn. Zijn de eventuele kunstwerken nog te herkennen? Eet de pizza’s gezamenlijk op of laat de kinderen hun pizza mee naar huis nemen. Bespreek de activiteit eventueel na met de kinderen. Vonden ze het leuk om zelf pizza’s te bakken? (sensitieve responsiviteit, respect voor autonomie, praten en uitleggen). Houd de nabespreking kort (structureren en grenzen stellen), maar zorg wel dat de kinderen kwijt kunnen wat ze willen zeggen (sensitieve responsiviteit). Omgang met risico’sVertel de kinderen dat zij het deeg niet rauw kunnen eten. De kinderen gebruiken een mes bij deze activiteit. Zorg ervoor dat het mes niet te scherp is. Kijk ook goed hoe handig de kinderen zijn. Houden zij het mes goed vast? Doe voor hoe de kinderen veilig kunnen snijden en laat de kinderen het daarna zelf proberen (praten en uitleggen, respect voor autonomie). Stuur bij als dat nodig is (ontwikkelingsstimulering). Blijf op de achtergrond aanwezig voor het geval een kind toch hulp nodig heeft. De oven is heet. Laat de kinderen meekijken of de pizza’s gaar zijn, maar haal zelf de pizza’s uit de hete oven.

Aanwijzingen voor het gebruik van de ruimte

Je doet deze activiteit binnen, in de keuken of gewoon in de groep. Je kunt ook een restaurant/keukenhoek inrichten. Zet in dat geval een tafel in de restaurant/keukenhoek neer waaraan de kinderen kunnen werken. Zet hier ook alle benodigde materialen neer. Het is ook daarnaast leuk om er een tafel met stoelen neer te zetten die de kinderen in kunnen richten als ‘restauranttafel’. Zorg in dat geval voor borden, bestek en glazen. De kinderen kunnen zelf servetten vouwen, en de tafel op verschillende manieren dekken.

Aanwijzingen voor materiaalgebruik

Benodigd materiaal:

 • Een kom
 • Ingrediënten voor het pizzadeeg
 • Ingrediënten om de pizza’s mee te beleggen (tomaten, kaas, champignons, ham, oregano, ananas, paprika, olijven, …)
 • Een mes of een vorm om de pizza mee uit te snijden
 • Een deegroller
 • Eventueel aluminiumfolie voor in de oven

Ontwikkeling

De kinderen kneden het deeg met hun handen, rollen het deeg in een balletje en maken het deeg plat. Hiermee trainen zij de spieren in hun handen en armen (motorische ontwikkeling). Ze bedenken welke ingrediënten ze willen gebruiken om de pizza mee te beleggen, en hoe ze de pizza vorm gaan geven (creatieve ontwikkeling).

Variatiemogelijkheden

Groepsgrootte:

De activiteit kan in grote groepen, kleine groepen en individueel worden uitgevoerd.

Materiaalgebruik:

Je kunt ook kant en klare pizzabodems gebruiken, of pizzabodems maken van bijvoorbeeld doormidden gesneden shoarmabroodjes.

Spelvariatie:

Kinderen kunnen ook een pizza maken in de vorm van de eerste letter van hun naam. Naderhand kunnen zij kijken of er ook een woord gemaakt kan worden van de pizzaletters.

Leeftijd:

Pizza’s kunnen ook belegd worden door jongere kinderen. Kinderen in de leeftijd van 9 – 12 jaar kunnen bijvoorbeeld ook zelf het pizzadeeg maken.

Achtergrondinformatie

Het recept komt van de volgende website: http://www.pizzarette.nl/index.php/recepten/pizzadeeg.html

Reageer

Je moet ingelogd zijn om reacties te kunnen plaatsen.

Gebruikerswaardering:

Ontwikkelingsgebied: Motorische ontwikkeling

Spelgebied: Koken

Locatie: Binnen

Groepsgrootte: 2 - 8 kinderen

Leeftijd: 7 - 9 jaar

Door: SamenspelopdeBSO