Activiteit

Zevensprong

Vooraf

Maak een gedeelte van de binnen- of buitenmuur vrij, en leg tennisballen klaar.

Deze activiteit duurt ongeveer 30 minuten.

Speluitleg

Leg de activiteit uit aan de kinderen. De kinderen gaan een ballenspel maken: een eigen zevensprong. Het spel bestaat uit zeven stappen. Bij iedere stap wordt de bal tegen de muur gegooid en weer opgevangen, alleen wordt het elke stap iets moeilijker gemaakt (bijvoorbeeld door tussen het gooien en vangen in de grond aan te raken, in de handen te klappen, of de bal te laten stuiteren op de grond). De kinderen gaan zelf een reeks van zeven worpen bedenken die makkelijk begint, en tot en met de laatste stap steeds moeilijker wordt (ontwikkelingsstimulering). Vraag de kinderen voordat ze beginnen een makkelijke en een moeilijke worp voor te doen, en bespreek waarom de ene worp makkelijker is dan de andere (praten en uitleggen).

Spelbegeleiding

De kinderen ontdekken zelf welke worpen moeilijker te vangen zijn dan andere en ze stellen zelf een reeks van worpen samen die ze geschikt vinden voor hun spel (ontwikkelingsstimulering). Geef van tevoren aan dat de kinderen rustig moeten gooien, anders kunnen ze de worpen niet vangen en kunnen ze andere kinderen raken (structureren en grenzen stellen). Het is best ingewikkeld om uit te leggen, dus let goed op of kinderen het spel goed begrijpen (sensitieve responsiviteit).

Afsluiting

Het spel is afgelopen als kinderen willen stoppen, of als zij een zevensprong hebben gemaakt. Kinderen die klaar zijn mogen hun zevensprong laten zien (respect voor autonomie). Laat ze hun reeks toelichten en geef er een reactie op (praten en uitleggen).

Aanwijzingen voor het gebruik van de ruimte

Het spel kan binnen en buiten gespeeld worden, wel moet er een stukje muur vrijgemaakt kunnen worden. Het kind staat ongeveer twee meter van de muur vandaan, en heeft dus verder niet veel ruimte nodig.

Aanwijzingen voor materiaalgebruik

Benodigd materiaal:

  • (tennis)bal
  • vrijgemaakt stukje muur

Omgang met risico’s

Maak kinderen bewust van de omgeving. Er kunnen andere kinderen langskomen, dus de afstand tot de muur mag niet te groot zijn. Kinderen moeten de bal tussen zichzelf en de muur in proberen te houden.

Ontwikkeling

De kinderen maken de worpen steeds moeilijker en experimenteren daardoor met allerlei manieren van gooien en bewegen (motorische ontwikkeling). De kinderen moeten goed nadenken over de bewegingen die ze aan een worp kunnen toevoegen om hem steeds net iets moeilijker dan de vorige worp te maken (creatieve ontwikkeling).

Variatiemogelijkheden

Groepsgrootte:

Kinderen kunnen samen in kleine groepjes een zevensprong maken, door met elkaar te overleggen (begeleiden van interacties tussen kinderen).

Materiaalgebruik:

Kinderen kunnen worden uitgedaagd door ook andere ballen aan te bieden: grote/kleine, lichte/zware, harde/zachte.

Leeftijd:

Het spel kan ook door kinderen van de leeftijden 10-12 gespeeld worden.

Achtergrondinformatie

-

Reageer

Je moet ingelogd zijn om reacties te kunnen plaatsen.

Gebruikerswaardering:

Ontwikkelingsgebied: Motorische ontwikkeling

Spelgebied: Sport en spel

Locatie: Buiten

Groepsgrootte: 1 - 1 kinderen

Leeftijd: 7 - 9 jaar

Door: SamenspelopdeBSO